Kehonkieli paljastaa, mitä oikeasti tunnemme ja ajattelemme. Sanattomalla viestinnällä on uskomaton voima: jos puhe ja kehonkieli ovat ristiriidassa, uskomme alitajuisesti mieluummin sanatonta viestintää.


Itsevarman ihmisen testosteronitasojen on huomattu olevan koholla. Stressihormoni kortisoli nousee jännittävässä tai pelottavassa tilanteessa. Itsevarman olon taustalla voi siis olla korkeahko testosteronitaso ja vähäinen kortisolin määrä. Stressaava tilanne lisää levottomuutta ja välttelevää käytöstä, ja stressaantunut ihminen myös usein luonnostaan käpertyy silminnähden pienemmäksi, ikään kuin puolustusasentoon. Kehon viestinnän hallinta voi stressitilanteessa vaikeutua ja saatamme kehollamme paljastaa muille ajatuksiamme, tunteitamme ja mielipiteitämme.

Voimme voimakkailla kehon eleillä vaikuttaa jopa näihin hormoneihin ja sitä kautta omaan mielialaamme, ja edelleen siihen, millaisena muut meidät aistivat ja kokevat. Voimaeleitä, jotka lisäävät itsevarmuutta ovat mm. hyvä ryhti, leveä seisonta, leuan ja katseen kohottaminen, käsien pitäminen lantiolla tai käsien levittäminen ja yleisesti laajemman olotilan ottaminen ympäriltämme.

unsplash-image-zeqWK0n5PNM.jpg

Suurin osa kehon sanattomasta viestinnästä on hallittavissa tai halutessa peiteltävissä, jos osaa ja ymmärtää keskittyä siihen. Kiire, jännitys, stressi, pelko tai paineen alla työskentely kuitenkin usein poistaa herkkyyttä tähän havainnointiin ja samalla kehomme paljastavien viestien signaalit voivat korostua. Nämä korostumat ovat myös helpommin muiden havaittavissa.


MITKÄ ELEET TUKEVAT TARINAA, JOTA OLET KERTOMASSA?

Meillä kaikilla on omat maneerimme. Joskus emme edes huomaa tekevämme tiettyjä eleitä, koska ne tapahtuvat automaatiolla ja ovat niin suuri osa tiedostamatonta viestintätapaamme. Voimme luoda itsellemme hankalan olotilan täysin huomaamattamme, esimerkiksi jalkaterien asennon ollessa kääntyneinä sisäänpäin. Onneksi kehonkielen voi muokata myös toiseen suuntaan, joka mahdollistaa itsevarmuuden kasvun.

VINKKI: Videointi on monella tapaa opettavaista! Kun kuvaat itseäsi laulamassa, katso video ensin ilman ääniä. Näin pystyt keskittymään paremmin pelkkään sanattomaan viestintään ja maneereihin. Myöhemmin voit katsoa videon äänen kanssa, jolloin pääset analysoimaan paremmin äänessä kuuluvia emootioita ja niiden yhteyttä kehosi signaaleihin.

EPÄVARMAN IHMISEN ELEITÄ
- Suljettu ylävartalo, kädet halausotteessa tai puolittain suljettuna.
- Itsensä silittely ja paijaaminen.
- Niskan ja kaulan hierominen, käsien reisiin pyyhkiminen.
- Sisäänpäin kääntyneet jalkaterät ja/tai rintamasuunta poispäin yleisöstä.
- Pieneksi kutistunut asento, lytistynyt ryhti.
- Jähmettynyt asento tai levoton liikehdintä.
- Liian nopea, tauoton puhuminen.

TUSKASTUNEEN IHMISEN ELEITÄ
- Käsien vääntely ja yhteen puristaminen.
- Kädet selän takana seisominen.

unsplash-image-pgW6t4lpEnI.jpg

JOS HALUAT TUNTEA OLOSI ITSEVARMAKSI
- Vedä hartiat taakse, ota hyvä ryhti.
- Levitä kädet leveästi sivuille ja ylös.
- Kohota katseesi yläviistoon.
- Seiso tukevasti kahdella jalalla, jalat selkeästi irti toisistaan/pienessä haarassa.
- Liiku selkeästi valitsemaasi suuntaan.
- Välispiikit: hidasta tietoisesti puhetta ja hengitystä, pidä taukoja.

POHDITTAVAKSI: Kaikki listalla olevista kehonkielen eleistä eivät toimi täydellisesti laulamiseen yhdistettynä. Esimerkiksi paikallaan laulaminen voi olla hyvinkin itsevarman näköistä ja vaikuttavaa, vaikka se on listattu epävarman ihmisen eleeksi.

Voimme vahvistaa emootiota käyttämällä sellaista sanatonta viestintää, joka tukee laululyriikan sisältöä. Hyvä nyrkkisääntö on, että korjataan vain ristiriidassa oleva viestintä ja annetaan muun ilmaisun soljua sitä rajoittamatta.

-Kati

Kirjallisuutta aiheeseen liittyen:

Visuri, Niko 2020. Kehonkielen ABC.

Sallinen, Sami 2019. Kehokoodi: sanattoman viestinnän opas. Readme.fi

Edellinen
Edellinen

Mukavuusalueen iloja, laulamisen rakkautta.

Seuraava
Seuraava

Taikaviitta