Arvostelusta arvostamiseen

Kulttuurissamme laulajia arvostellaan avoimesti ja matalalla kynnyksellä.

Ratkaisukeskeisyys ja tehokkuus on nykyaikaa. Kuitenkin liian usein kuulemme tarinoita, missä toisen ihmisen halu ratkaista laulajan ”ongelmat” tai muokata tämän ääntä omien ihanteiden mukaiseksi, on jättänyt laulajaan syvät jäljet. 

Tämän vuoksi laulunopettajat keskittyvät useimmiten äänen avoimeen tutkimiseen yhdessä oppilaan kanssa. Ammatillista tietotaitoa käytetään hyödyksi terveen ja persoonallisen äänen kehittämisessä. Omat mielipiteet suositellaan jättämään kertomatta. 


Ai miksi?

Ääni syntyy ääntöväylässä. Ääntöväylä on tila, joka alkaa äänihuulista ja loppuu huuliin. Meidän jokaisen ääntöväylä on erikokoinen ja eri muotoinen. Kun ääni kohtaa ääntöväyläsi matkallaan ulos suustasi, se ikään kuin kimpoilee väylän muodostamia seiniä pitkin. Tästä syntyy se sun ikioma, uniikki, tunnistettava ääni.

Tämän lisäksi meillä kaikilla on tapoja, joita on opittu elämän varrella. Joku saattaa jännittää leukaansa, toisen kieli makaa turhan rentona suun pohjalla. Yksi saattaa hävetä hammasrautojaan ja sen vuoksi vältellä suun avaamista, toisen nasaali äänensävy voi olla hänen pakoreittinsä puristeisuudesta.


Nämäkin asiat vaikuttavat siihen, miltä ääni kuulostaa ulospäin, koska ne muokkaavat äöntöväylän muotoa. Nämä kaikki asiat on osa meitä. Ne on meidän valintoja siinä hetkessä. Osa tiedostamattomia, mut osa myös tiedostettuja valintoja. Lue edellinen lause uudestaan. Kyllä, saatamme oikeasti rakastaa sitä erikoistakin äänensävyä, joka meissä asustaa.

  • Jos joku sanoo sinulle, että sinulla on kaunis ääni, se tuntuu todella hyvälle siksi, koska se on suora kohteliaisuus sinua kohtaan ihmisenä. Äänesi on niin olennainen osa sinua.

  •  Jos joku taas yrittää muuttaa sitä, miltä sinä luonnollisesti kuulostat, se voi loukata, pahastikin. 

Muistutuksena meille onnekkaille, jotka saamme antaa palautetta toisen ihmisen äänenkäyttöön liittyen:

  • Ollaan ystävällisiä ja lempeitä toisen ihmisen yksilöllistä ääntä kohtaan.

  • Annetaan ihmisille äänirauha, eikä yritetä muuttaa toisen ääntä omien ihanteidemme mukaiseksi.

  • Jos laulaja tuntee voivansa hyvin instrumenttinsa kanssa, hyväksytään sen sointi sellaisena, kuin se on.

  • JOS laulaja itse kokee, että saundi on jollain tavalla häiritsevä, (tai laulaminen sillä valitulla saundilla vaikeaa) voidaan sitä lähteä työstämään hänen toivomaansa tavoitetta kohti.


    ÄÄNIRAUHAA toivottaen,

    Kati

Seuraava
Seuraava

Blackout